31.03.2022 i 08.04.2022 Warsztaty z ceremonii parzenia chińskiej herbaty
W dniach 31 marca i 8 kwietnia 2022 r. Instytut Konfucjusza Politechniki Warszawskiej zorganizował warsztaty kulturalne „Smak chińskiej herbaty na wiosnę” dla wykładowców i studentów uczelni.
Warsztaty poprowadziła chińsk dyrektor Instytutu Konfucjusza, Haiyan ZHAO, prof. BJTU. Pani Dyrektor rozpoczęła wykład od pochodzenia i pisma Han znaków „春” (wiosna) i „茶” (herbata). Następnie przedstawiła związki herbaty z tradycyjną chińską filozofią, czyli yin-yang, oraz z pięcioma żywiołami. Zaprezentowała uczestnikom warsztatów jak przygotować herbatę przy użyciu tradycyjnych chińskich zestawów.
Warsztaty uznano za wspaniałe doświadczenie kulturowe, ponieważ uczestnicy zdobyli wiedz na temat chińskiej filozofii oraz sposobu sporządzania i spożywania chińskiej herbaty.
Warsztaty inicjują cykl „Burza kulturowa w filiżance chińskiej herbaty”, obejmujący wiele informacji kulturowych związanych z chińską kulturą herbaty.